Thursday, April 8, 2010

SIAKAP WANGI




Bahan-bahannya:
3 biji cili merah
1 batang serai, dibersih dan dihiris halus
1 biji bawang besar, dihiris halus
75 ml susu cair
1 biji limau nipis, diperah airnya
½ camca teh serbuk kunyit
4-5 tangkai daun kesum, dihiris halus
Sedikit garam dan gula pasir
1 ekor ikan siakap (anggaran 600g) diperap bersama ½ camca teh garam
Daun pisang secukupnya

Cara membuatnya:
1.Kisar cili merah bersama serai dan bawang sehingga halus
2.Gaul cili bersama susu cair, perahan limau nipis, serbuk kunyit, daun kesum, garam dan gula pasir di dalam mangkuk sehingga sebati.
3.Lumur bumbu itu pada seluruh ikan. Bungkus ikan di dalam daun pisang.
4.Bakar ikan di atas api atau panggang sehingga masak.

No comments:

Post a Comment