Wednesday, April 7, 2010


















Bahan-bahannya:
1 ekor ayam, dibelah empat dan dikelar
4 camca besar sos Hoi Sin
4 camca besar sos cili
2 camca besar rempah kari
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
6-8 camca besar serbuk roti

Bahab-bahan sos:
1 biji lemon
3 camca besar gula
5 camca besar air
1 camca teh tepung jagung
4cm halia muda, dihiris halus

Cara membuatnya:
1. Lumur ayam dengan sos, rempah, garam dan serbuk lada
2. Atur di dalam tin bakar yang dialas kertas timah
3. Tabur serbuk roti di atas ayam
4. Bakar pada suhu 200’c, 30 – 35 minit
5. Jerang semua bahan untuk sos di atas api perlahan
6. Kacau dan renehkan shingga pekat
7. Angkat sos, hidangkan bersama ayam dan kentang goreng atau nasi

No comments:

Post a Comment