Thursday, April 8, 2010
KUIH TEPUNG PELITA
Bahan-bahannya:
Daun pisang secukupnya
Gula pasir secukupnya
Lapisan bawah:
25 g tepung beras
½ liter air
5 helai daun pandan, diambil airnya
Lapisan atas:
25 g tepung beras
½ liter pati santan
½ camca teh garam
Cara membuatnya:
1.Salai daun pisang di atas api sederhana. Kemudian potong segi empat, dibentuk menjadi acuan.
2.Masukkan satu camca teh gula pasir di dalamnya.
3.Campur semua bahan lapisan bawah, kacau sehingga sebati dan masak. Kemudian tuang sedikit bancuhan lapisan bawah di dalam acuan.
4.Campur semua lapisan atas, kacau sehingga sebati dan masak sehingga pekat.
5.Tuang lapisan atas di atas lapisan bawah. Biarkan sejuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment