Thursday, April 8, 2010

LEMPENG DAUN SELOM BERINTI CENDAWAN




Bahan-bahannya:
100 g tepung serba guna
½ camca teh garam
1 biji telur
300 ml susu segar
50 g daun selom, dicincang
Minyak untuk mendadar
100 g keju Mozzarella, diparut
Hirisan cili merah dan cili hijau

Cara membuatnya:
1.Bancuh semua bahan kecuali minyak dan keju sehingga sebati
2.Panaskan minyak di dalam kuali (seelok-eloknya kuali leper). Dadarkan bancuhan sehingga mendapat lapan keping.
3.Gulung lempeng bersama inti (seperti membuat kuih ketayap). Atur lempeng berinti di dalam magkuk dan tabor keju parut. Bakar lempeng sehingga keju cair.
4.Hias lempeng dengan hirisan cili merah dan cili hijau.

Bahan-bahan inti:
25 g mentega
4 ulas bawang putih, ditumbuk
400 g cendawan tiram, dihiris
50 g tepung serba guna
1 camca the serbuk cili
350 ml susu segar
Garam dan serbuk lada sulah secukupnya

Cara membuatnya:
1.Cairkan mentega di dalam kuali. Tumis bawang putih dan cendawan hiris.
2.Kacau sehingga rata
3.Tabur tepung pada bahan tumisan tadi dan kacau.
4.Masukkan serbuk cili, susu segar, garam dan serbuk lada sulah. Kacau sehingga inti pekat. Apabila inti cukup masak barulah diangkat.

No comments:

Post a Comment