Thursday, April 8, 2010

GULAI DAGING BERNANGKA





Bahan-bahannya:
600 g daging
Minyak untuk menumis
1 mangkuk pati santan
4 keping nangka muda, direbus sehingga empuk
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
1 camca teh jintan manis
1 camca teh jintan putih
1 camca teh ketumbar
100 g cili kering

Cara membuatnya:
1.Potong daging dan cuci bersih.
2.Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan kisar, kacau sesekali sehingga naik bau.
3.Masukkan daging dan kacau sehingga mesra.
4.Apabila daging empuk, masukkam santan dan kacau lagi.
5.Apabila kuah mendidih, masukkan nangka rebus dan garam secukup rasa.
6.Biar seketika sehingga kuah pekat sedikit. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment