Bahan-bahannya:
300 g daging, dihirs nipis
Minyak untuk menumis
1 camca besar serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
1 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
3 cm lengkuas
1 kiub pati daging
Air secukupnya
Sedikit garam
Bahan-bahan dikisar:
6 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
4 cm halia
Cara membuatnya:
1.Rebus daging sehingga empuk
2.Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar sehingga naik bau
3.Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata
4.Masukkan asam gelugur, daun kunyit, daun limau purut, lengkuas, pati daging dan air. Biar mendidih.
5.Masukkan daging bersama air rebusannya
6.Masukkan garam, kacau sehingga mendidih dan angkat untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment