Thursday, April 8, 2010

AYAM PERCIK ISTIMEWA




Bahan-bahannya:
1 ekor ayam
Garam dan kunyit untuk digaul bersama ayam
Minyak untuk menumis
1 mangkuk pati santan
3 batang serai, diketuk
3 keping asam gelugur
Sedikit gula merah, garam dan gula putih

Bahan-bahan dikisar:
100g cili kering
3 biji bawang besar
3 ulas bwang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
Sedikit belacan

Cara membuatnya:
1.Ayam dipotong lapan dan dicuci bersih. Gaul garam dan kunyit pada ayam, perap 20 minit. Kemudian bakar ayam sehingga masak.
2.Panasjan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
3.Masukkan santan, serai, asam gelugur, gula merah, garam dan gula putih. Kacau sehingga sebati. Masak sehingga kuah pekat.
4.Lumur kuah pada ayam yang sudah dibakar. Bakar ayam seklai lagi sehingga tampak berminyak.
5.Baki kuah boleh ditunag pada ayam ketika dihidangkan.

No comments:

Post a Comment