Thursday, April 8, 2010

IKAN KUKUS BERHIAS




Bahan-bahannya:
1 ekor ikan merah (anggaran 2kg)
Garam secukupnya
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
5 cm halia
1 camca besar lada sulah
Sedikit serbuk perasa

Untuk hiasan:
1 tangkai daun bawang, dihiris halus
1 tangkai daun sup, dihiris halus
Sedikit bawang goreng
2 biji tomato, dipotong bentuk kelopak bunga
1 biji sengkuang, diracik halus

Untuk sos:
5 camca besar sos cili
Cuka secukup rasa

Cara membuatnya:
1.Bersihkan ikan merah, buang sisik, insang dan perutnya. Isinya dipotong nipis dan dilumur sedikit garam. Ketepikan tulangnya.
2.Kisar bawang merah, bawang putih dan halia. Masukkan lada.
3.Hiris isi ikan sebesar ibu jari dan gaulkan dengan bahan yang dikisar tadi sehingga sebati.
4.Gentel isi ikan bulat-bulat dan susun di atas tulang ikan tadi. Kukus ikan sehingga masak.
5.Hias ikan dengan daun bawang, daun sup, bawang goreng, tomato dan sengkuang.
6.Ikan Kukus Berhias ini enak dimakan bersama sos cili bercampur cuka.

No comments:

Post a Comment